Alternativa Dreaptă, partid conservator și membru al ECR, condamnă fără echivoc agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei prin recunoașterea independenței provinciilor controlate de separatiştii rusofoni, sub denumirea de ,,republici populare” (expresie nefericită, cu puternice rezonanțe comuniste) şi cere Comisiei Europene şi Parlamentului European să adopte cele mai aspre sancţiuni economice împotriva Federației Ruse.

Discursul expansionistului președinte rus, deși conține evidente capcane logice şi de tip discursiv-istoric, are o relevanţă în măsura în care afirmaţiile acestuia fac referire și la Romȃnia. Vladimir Putin a admis că la baza rapturilor teritoriale ale teritoriilor românești alipite Ucrainei (Basarabia de Nord și cele 3 județe din sudul Basarabiei) se află un tratat odios, încheiat între bolșevici și naziști (Molotov-Ribentropp). De asemenea, președintele rus a admis implicit că actuala Basarabie, cunoscută și administrată sub denumirea de Republica Moldova, este o creație bolșevică, confirmată de același tratat Molotov-Ribentropp. De fapt, aceleași argumente le-a susținut președintele Putin și atunci când a anexat Crimeea și a invitat toate statele nedreptățite după cel de-al doilea război mondial să-și recupereze teritoriile pierdute pentru ca Rusia șă-și legitimeze acțiunile violente și revizioniste.

Comunitatea Europeană trebuie să ia împotriva Federației Ruse cele mai drastice măsuri economice pentru a descuraja acțiunile militare expansioniste și revizioniste.