fbpx
Alternativa Dreaptă reprezintă proiectul politic de coagulare a Dreptei conservatoare, creștin-democrată și clasic liberală, inițiat, susținut și compus din Partidul M10, Forta Moldova, Alianța Conservatoare și Alternativa Dreaptă.

Licențiată în domeniul studiilor europene, a urmat și studii de drept. Are 42 de ani, căsătorită, 2 copii, locuiește in Cluj. Este specialist în studii europene, dar lucrează în Marketing, PR, Comunicare. Face politică de 7 ani încoace și a participat la fondarea a două partide de la firul ierbii: Noua Republică și M10. În prezent conduce Partidul M10 pe care l-a transformat într-unul conservator autentic și cu care face parte din Alianța „Alternativa Dreaptă”, cel mai generos proiect de dreapta născut în România după ’89. Este o conservatoare convinsă care nu renunță la principii de dragul politicii ci face politică după principii (conservatoare, evident). Își dorește ca într-o bună zi un partid de dreapta  autentic să ajungă să fie majoritar în Parlamentul României și reprezentanți competenți în Parlamentul European, care să ne facă cinste și să schimbe percepția Europei despre România.

„Voi face politică și voi continua să cred până când nu voi mai avea în cine și în ce. Credința îmi definește mie viața: credința în Dumnezeu, în semenii mei, în bunătatea umană, în valorile de dreapta, iudeo-creștine, în capitalism, piață liberă, libertate individuală, stat minimal, singurele valori care pot aduce bunăstare și libertate omului. Nu urăsc pe nimeni și nimic în lumea asta doar socialismul cu toate anomaliile și mutațiile lui: bolșevismul, comunismul, marxismul și mai nou neomarxismul, adevărate plăgi pe fața și sufletul omenirii, care au făcut și fac în continuare victime și care au suprimat individul până la exterminare. Îmi voi dedica viața în a le combate căci pentru un conservator nu există dar mai de preț decât LIBERTATEA.”

Adela Dorina Mîrza

Președinte ”Partidul M10”, Cluj, Cluj Napoca

Cristian Cernescu, de profesie economist, cu experiență în următoarele domenii: asigurări, imobiliare, retail, agricultură şi construcţii. Este absolvent al Facultății de Economie şi Administrarea Afacerilor specializarea Relaţii Economice Internaţionale şi Master Management Comercial din cadrul Univ. Al. I. Cuza din Iaşi. Are vârsta de 35 ani, este căsătorit şi are o fetiţă în vârstă de 4 ani.

A iniţiat şi lansat diverse programe, precum: “Consultanţă gratuită privind conflictele între proprietari şi asociaţiile de proprietari”, “Curs de comunicare prin intermediul limbajului non-verbal”, “Şcoala poltică”- proiect educaţional al tinerilor ce doresc să activeze într-o organizaţie politică, iniţiatorul aplicaţiei REPARA. Participant activ în campania MOLDOVA VREA AUTOSTRADA prin strangere de semnături, petiţii înaintate Guvernului şi Preşedenţiei României. Organizator al mitingurilor de protest: împotriva deciziilor APDRP din septembrie 2013, atunci 3000 de fermieri nu au obţinut finanţare europeană; împotriva introducerii accizei de 7 eurocenţi; împotriva corupţiei şi limitarea imunităţii parlamentare din martie şi iunie 2015. Participant activ al acţiunilor pentru Unirea Basarabiei cu „Patria Mama”- evenimentul Podul de Flori din 11 iulie 2015, dar şi la toate acţiunile de protest generate de tragicul eveniment de la #Colectiv din noiembrie 2015.

Cristian Cernescu

Prim Vice-Președinte ”Forța Moldova”, Iași

Ziarist, analist politic, specialist în consultanță și comunicare politică.

Co-fondator al primului ziar privat din România – “Observator” – de după decembrie 1989 și, apoi, redactor șef al acestuia. A activat ca simplu ziarist sau editorialist sau șef de departament sau redactor șef la mai multe publicații de primă mână din România dintre care sunt de amintit “România liberă” , “Curentul” , “Cotidianul” , “Ziua” . Licențiat în jurnalism și științele comunicării, master în științe politice. A fost beneficiarul unei burse de studii în mass media, finanțată de NATO, efectuată în Marea Britanie.

Este fiul ziaristului și dizidentului Anton Uncu și provine dintr-o familie cu profunde rădăcini crestin-ortodoxe.

Pe lângă activitatea din mass media și de consultant, a fost implicat în zona de e-business  și este în continuare activ în Real Estate.
Are 51 de ani, este căsătorit și are 2 copii.

Daniel Uncu

București

Valentin Licxandru, 47 de ani, căsătorit, 2 copii, București. Consultant în vânzări, management și marketing. Cu specializare masterală în leadership și luarea deciziei, licențiat în filosofie politică și teologie. Membru fondator și președinte al partidului Uniunea Creștin Democrată din România, cu activitate în sfera civică și politică încă din 1990. Cetățean activ cu profunde convingeri creștin-democrate, susține prin exemplu valoarea conceptelor transferabile din filosofie și teologie în politică, cum ar fi: decență, adevăr, bine, frumos, credință, nădejde, iubire și responsabilitate.

,,Politica în termeni simpli înseamnă și preocuparea cu treburile publice la nivel, comunal, local, municipal, județean, regional (d.p.d.v. istoric), național, european. Înseamnă să lucrezi în instituții publice ca reprezentați aleși, înalți funcționari publici sau ca funcționari publici în instituții deconcentrate, făcând politică/management/administrație de calitate și urmărind, în primul rând, binele comunității pe care o reprezinți. O bună administrare a resurselor existente și valorizarea resursei umane locale, punerea accentului pe dezvoltarea locală, pe agenda publica locală de interese, prin rezolvarea problemelelor comunităților plecand de la asfaltări, alimentare cu apă, energie electrica, lucrări de canalizare, promovarea educației formale și terminand cu implicarea în mari proiecte cu caracter public, ce sunt susținute prin fonduri publice/fonduri europene, sau prin parteneriate de tip public/privat, girate de lege. Marea miză a politicii este să găsești cea mai bună soluție ca să echilibrezi balanța dintre interesul particular/de grup/etnic/de partid și interesul public/general/national”.

Valentin Licxandru

Membru fondator al organizației politico-civice ”Uniunea Creștin Democrată”, București

47 de ani, mamă a 4 copii, locuiește în București. Licențiată în teologie didactică, masterand în domeniul patrimoniului creștin european, actualmente pictor decorator.

Marie-Raymonde Prager

Membru al organizației politico-civice Alianța Conservatoare, București

Traian Rânja este de profesie inginer electronist, cu o experiență de 25 de ani în cercetare& dezvoltare și o experiență de 15 ani în managementul proiectelor; În vârstă de 66 de ani este căsătorit, are doi copii și patru nepoți. Președinte fondator și consultant în managementul proiectelor, Fundația Centrul de Consultanță în Management pentru IMM; Conducerea a peste 10 teme de cercetare&dezvoltare, omologarea și introducerea în fabricație a 6 produse noi în domeniul radiocomunicațiilor profesionale, la Institutul de cercetări Electronice, Filiala Iași; Conducerea a 6 proiecte, finanțate din fonduri europene, în domeniul Formării Profesionale Continue a Resurselor Umane, cu un buget cumulat de peste 500 000 euro. Traian Rânja

Președinte ”Forța Moldova”, Iași

Jurist, cetățean activ cu vederi politice liberal-conservatoare (în tradiția libertății asumate cu responsabilitate și respect pentru semeni), susține activ din 1990 alternativele la FSN-FDSN-PDSR-PSD, implicat din 1992 în activități de ajutorare și protecție a copiilor, pastor, networker, președinte al Asociației Civice Alternativa Dreaptă.

“Ideile au consecințe. În spațiul public românesc e nevoie de o infuzie de idei politice inspirate din Libertate, democrație constituțională, domnia legii, separația și echilibrul puterilor și din civilizația iudeo-creștină. Astfel de idei pot fi promovate și apărate de oameni liberi și puternici, care își asumă implicarea civică-politică și care dau dovadă de onestitate și decență în ceea ce spun și fac.”

Cristian Șoimaru

Membru fondator ”Alternativa Dreaptă”, București

Sunt destul de tânăr (am doar 27 ani), încât probabil unii ar putea sa îmi spuna că fiind așa neexperimentat (nefiind angrenat foarte mult civic și deloc politic până acum) ar trebui să nu mă încurc cu ceva ce mă depășește.

Am ales totuși să mă implic în acestă inițiativă pentru că: nu mi se pare normal ca statul să ia un procent majoritar din ceea ce câștigă cetațenii săi; nu mi se pare normal ca inițiativa privată să fie înabușită prin taxe absurde și birocrație kafkiană iar o parte minoritară a societății – care rămâne la putere cu ajutorul unui sistem clientelar și prin cei care așteaptă pomeni electorale pentru un vot – să își bată pur și simplu joc de ceilalți cetățeni; nu mi se pare normal ca cei care au condus România în ultimii 27 ani să se folosească de slăbiciunile și neajunsurile unor oameni ce traiesc la nivelul subzistenței pentru a își consolida puterea și averile; nu mi se pare normal ca banii publici să fie prost gestionați și chiar furați; nu mi se pare normal ca justiția sa fie aplicată prost iar legea sa nu fie, de facto, aceeași pentru toți; nu mi se pare normal ca demnitatea oamenilor sa fie încălcată de către stat prin reprezentanții săi, iar prin distrugerea sistematică a sistemului de învățământ, a celui medical și economic oamenii să fie aduși într-o stare de servitute.

Am ales să depășesc frica de ratare și să încerc să ajut, împreună cu alții care gândesc la fel, după limita abilităților mele, la construirea unei mișcări. Nu aș vrea ca peste 10 ani să mă uit în urmă și să zic că nu am facut tot ce se putea face chiar și din poziția în care eram.

Cred că România are nevoie și de un partid politic care să fie cu adevărat purtătorul și implementatorul mesajului conservator de dreapta. Mai cred că acest partid poate deveni Alternativa Dreaptă. Însă oamenii de dreapta din Romania vor fi cu adevărat reprezentați doar atunci cand fiecare din noi, cei care gândim astfel ne vom implica activ și îi vom susține și pe alții care promovează aceleași valori de dreapta.

”Credem că toți oamenii sunt născuți liberi și au dreptul să se bucure de rodul muncii lor, să gândească, să vorbească, să se asocieze și să-și caute fericirea așa cum le dictează conștiința.”

Sorin Ujeniuc

Membru fondator ”Alternativa Dreaptă”, București

Virgiliu Pop, 44 de ani, necăsătorit. Cercetător științific, studii doctorale în domeniul dreptului internațional al spațiului cosmic. Vorbitor de română, engleză, franceză, italiană, spaniolă și portugheză. Globe-trotter: am locuit în mai multe țări, și am vizitat aproape 70 de țări ale lumii. Sunt autor al mai multor cărți și studii științifice, și cunoscător al mai multor culturi. Pionier în mai multe domenii – a scris prima carte românească despre instituția Avocatului Poporului (1995), și cel mai probabil prima carte la nivel mondial în domeniul drepturilor de proprietate în spațiul cosmic (2008).

Virgiliu Pop

Timișoara

Continuăm prezentarea pe scurt a unor idei și persoane care susțin demersul Alternativa Dreaptă. Astăzi împărtășim câteva gânduri exprimate de dl. Mihai Mitică, un subinginer de 60 de ani din județul Constanța, care este și un bun cunoscător al realitătilor social-politice din România.

“În opinia mea, rolul și rostul unui partid într-o societate democratică ar consta în:

-elaborarea unui model de funcționare a societății, bazat pe doctrina asumată, care să permită fiecărui cetățean să-și realizeze aspirațiile (“să-și caute fericirea”, sau cum spunea altcineva, “să trăiască cu bucurie și plăcere”). Avantajul unui partid liberal-conservator este că modelul de societate pe care îl propune s-a dovedit funcțional și eficient acolo unde s-a reușit aplicarea lui, și nu utopic și dezastruos, așa cum am simțit atâția ani pe pielea noastră și s-a dovedit a fi modelul comunist;

-selectarea, pe baza unor criterii și a unor metodologii foarte atent elaborate și aplicate, a liderilor și candidaților pentru alegeri locale, parlamentare, prezidențiale. Un partid serios trebuie să-și asume, prin propriile reglementări, răspunderea pentru calitatea liderilor și a candidaților propuși;

Un partid sănătos se poate construi pe fundamentul unor principii și valori (a unei doctrine) și nu în jurul unei persoane, oricât de merituoasă și carismatică ar fi. Ceea ce nu înseamnă că nu este importantă prezența în partid a unor persoane/personalități cu astfel de însușiri. Este vorba despre corecta ierarhizare a lucrurilor: principiile și valorile dăinuiesc, oamenii sunt trecători și, uneori, schimbători. Iar noi dorim să construim un partid care să dăinuie, care să aducă plus valoare prin ce face și construiește.”

Mihai Mitica

Constanța

“Bună ziua, eu sunt un român-american. După 40 de ani în America m-am întors să fac o afacere în Basarabia. Eu sunt conservator în America și vreau să fiu conservator și în România/Basarabia. Sper că Alternativa Dreaptă poate reuși în demersul ei.

După experiența mea, luptând cu birocrația română, încercând să obțin acte românești, ceea ce este dreptul tuturor românilor, mă regăsesc susținând și mai mult o mișcare conservatoare care pledează pentru libertate politică și economică. Nu mai trebuie să existe “bețe în roate”, cum se numește răutatea birocraților aici. Trebuie să luptăm cât mai tare să reducem birocrația în toată România.

Michael Dediu

Republica Moldova, USA

De ce sunt în Alternativa Dreaptă?

“Libertatea nu este niciodată mai departe de dispariţie decât cu o generaţie. Nu o transmitem copiilor prin sânge. Trebuie să te lupţi pentru ea, să o aperi şi să le-o înmânezi pentru ca şi ei să facă la fel.” Ronald Reagan

“Steinhardt studiase dreptul și cel mai aproape se simțise de dreptul constituțional. Nu obținuse oare omul, prin această ramură a jurisdicției, „știința garantării libertății”? Nu suprimase oare civilizația, printr-un construct social, frica animalică? De ce ar mai fi nevoie ca, în vederea libertății, să înveți în orice clipă să mori, de vreme ce în societățile civilizate viața ta și libertățile tale ca individ sunt apărate și garantate de societatea în care trăiești? De ce, de vreme ce există „dreptul constituțional”?

De ce? Pentru că aceste drepturi și libertăți nu sunt consfințite în istorie în chip etern. Pentru că fiecare regim politic schimbă din mers, potrivit axiomelor lui, noțiunea de drept și dreptate și pentru că ceea ce azi te apără, mâine te poate incrimina și ucide „la adăpostul legii”. Pentru că poliția poate să se transforme, de la un regim la altul, în „poliția pentru oameni cumsecade”. De aceea, individul care vrea cu orice preț să fie liber trebuie să obțină libertatea pe cont propriu, dincolo de istorie, de legi și de „dreptul constituțional”, el singur față în față cu Dumnezeu, cu conștiința lui morală, cu viața și cu moartea lui. Care este așadar garantul suprem al libertății noastre și, astfel, „taina finală a dreptului constituțional”? „Curajul fizic în fața morții”, răspunde Steinhardt. Dacă, potrivit vorbei lui Camus, „temeiul dictaturii e o fantasmă: frica”, atunci înfrângerea oricărei dictaturi echivalează cu subminarea acestei fantasme.” – Si acum despre frica – Valiza lui Nicolae Steinhardt (Gabriel Liiceanu)

Avem, deci, de apărat libertatea, iar asigurările calpe pe care le auzim nu trebuie să ne facă să credem că sunt suficiente.

Astăzi nu atât cu frica avem de luptat. Avem adversari cel puţin la fel de redutabili: lipsa de încredere şi speranţă, indolenţa, nepăsarea – toate demolatoare sau neconstructive.

Sperând că împreună vom găsi calea, m-am alăturat cu hotărâre şi speranţă demersului Alternativei Drepte încă din primele zile (ianuarie 2017).

Viorel Bianu

București