Alternativa Dreaptă reprezintă proiectul politic de coagulare a Dreptei conservatoare, creștin-democrată și clasic liberală, inițiat, susținut și compus din Partidul M10, Forta Moldova, Alianța Conservatoare și Alternativa Dreaptă.

Jurist, cetățean activ cu vederi politice liberal-conservatoare (în tradiția libertății asumate cu responsabilitate și respect pentru semeni), susține activ din 1990 alternativele la FSN-FDSN-PDSR-PSD, implicat din 1992 în activități de ajutorare și protecție a copiilor, pastor, networker, președinte al Asociației Civice Alternativa Dreaptă.

“Ideile au consecințe. În spațiul public românesc e nevoie de o infuzie de idei politice inspirate din Libertate, democrație constituțională, domnia legii, separația și echilibrul puterilor și din civilizația iudeo-creștină. Astfel de idei pot fi promovate și apărate de oameni liberi și puternici, care își asumă implicarea civică-politică și care dau dovadă de onestitate și decență în ceea ce spun și fac.”

Cristian Șoimaru, 45 ani, București

Continuăm prezentarea pe scurt a unor idei și persoane care susțin demersul Alternativa Dreaptă. Astăzi împărtășim câteva gânduri exprimate de dl. Mihai Mitică, un subinginer de 60 de ani din județul Constanța, care este și un bun cunoscător al realitătilor social-politice din România.

“În opinia mea, rolul și rostul unui partid într-o societate democratică ar consta în:

-elaborarea unui model de funcționare a societății, bazat pe doctrina asumată, care să permită fiecărui cetățean să-și realizeze aspirațiile (“să-și caute fericirea”, sau cum spunea altcineva, “să trăiască cu bucurie și plăcere”). Avantajul unui partid liberal-conservator este că modelul de societate pe care îl propune s-a dovedit funcțional și eficient acolo unde s-a reușit aplicarea lui, și nu utopic și dezastruos, așa cum am simțit atâția ani pe pielea noastră și s-a dovedit a fi modelul comunist;

-selectarea, pe baza unor criterii și a unor metodologii foarte atent elaborate și aplicate, a liderilor și candidaților pentru alegeri locale, parlamentare, prezidențiale. Un partid serios trebuie să-și asume, prin propriile reglementări, răspunderea pentru calitatea liderilor și a candidaților propuși;

Un partid sănătos se poate construi pe fundamentul unor principii și valori (a unei doctrine) și nu în jurul unei persoane, oricât de merituoasă și carismatică ar fi. Ceea ce nu înseamnă că nu este importantă prezența în partid a unor persoane/personalități cu astfel de însușiri. Este vorba despre corecta ierarhizare a lucrurilor: principiile și valorile dăinuiesc, oamenii sunt trecători și, uneori, schimbători. Iar noi dorim să construim un partid care să dăinuie, care să aducă plus valoare prin ce face și construiește.”

Mihai Mitica, Constanta

“Bună ziua, eu sunt un român-american. După 40 de ani în America m-am întors să fac o afacere în Basarabia. Eu sunt conservator în America și vreau să fiu conservator și în România/Basarabia. Sper că Alternativa Dreaptă poate reuși în demersul ei.

După experiența mea, luptând cu birocrația română, încercând să obțin acte românești, ceea ce este dreptul tuturor românilor, mă regăsesc susținând și mai mult o mișcare conservatoare care pledează pentru libertate politică și economică. Nu mai trebuie să existe “bețe în roate”, cum se numește răutatea birocraților aici. Trebuie să luptăm cât mai tare să reducem birocrația în toată România.

Michael Dediu, Republica Moldova, USA

Sunt destul de tânăr, încât probabil unii ar putea sa îmi spuna că fiind așa neexperimentat (nefiind angrenat foarte mult civic și deloc politic până acum) ar trebui să nu mă încurc cu ceva ce mă depășește.

Am ales totuși să mă implic în acestă inițiativă pentru că: nu mi se pare normal ca statul să ia un procent majoritar din ceea ce câștigă cetațenii săi; nu mi se pare normal ca inițiativa privată să fie înabușită prin taxe absurde și birocrație kafkiană iar o parte minoritară a societății – care rămâne la putere cu ajutorul unui sistem clientelar și prin cei care așteaptă pomeni electorale pentru un vot – să își bată pur și simplu joc de ceilalți cetățeni; nu mi se pare normal ca cei care au condus România în ultimii 27 ani să se folosească de slăbiciunile și neajunsurile unor oameni ce traiesc la nivelul subzistenței pentru a își consolida puterea și averile; nu mi se pare normal ca banii publici să fie prost gestionați și chiar furați; nu mi se pare normal ca justiția sa fie aplicată prost iar legea sa nu fie, de facto, aceeași pentru toți; nu mi se pare normal ca demnitatea oamenilor sa fie încălcată de către stat prin reprezentanții săi, iar prin distrugerea sistematică a sistemului de învățământ, a celui medical și economic oamenii să fie aduși într-o stare de servitute.

Am ales să depășesc frica de ratare și să încerc să ajut, împreună cu alții care gândesc la fel, după limita abilităților mele, la construirea unei mișcări. Nu aș vrea ca peste 10 ani să mă uit în urmă și să zic că nu am facut tot ce se putea face chiar și din poziția în care eram.
Cred că România are nevoie și de un partid politic care să fie cu adevărat purtătorul și implementatorul mesajului conservator de dreapta. Mai cred că acest partid poate deveni Alternativa Dreaptă. Însă oamenii de dreapta din Romania vor fi cu adevărat reprezentați doar atunci cand fiecare din noi, cei care gândim astfel ne vom implica activ și îi vom susține și pe alții care promovează aceleași valori de dreapta.

”Credem că toți oamenii sunt născuți liberi și au dreptul să se bucure de rodul muncii lor, să gândească, să vorbească, să se asocieze și să-și caute fericirea așa cum le dictează conștiința.”

Sorin Ujeniuc, 25 ani, Bucuresti

De ce sunt în Alternativa Dreaptă?

“Libertatea nu este niciodată mai departe de dispariţie decât cu o generaţie. Nu o transmitem copiilor prin sânge. Trebuie să te lupţi pentru ea, să o aperi şi să le-o înmânezi pentru ca şi ei să facă la fel.” Ronald Reagan

“Steinhardt studiase dreptul și cel mai aproape se simțise de dreptul constituțional. Nu obținuse oare omul, prin această ramură a jurisdicției, „știința garantării libertății”? Nu suprimase oare civilizația, printr-un construct social, frica animalică? De ce ar mai fi nevoie ca, în vederea libertății, să înveți în orice clipă să mori, de vreme ce în societățile civilizate viața ta și libertățile tale ca individ sunt apărate și garantate de societatea în care trăiești? De ce, de vreme ce există „dreptul constituțional”?

De ce? Pentru că aceste drepturi și libertăți nu sunt consfințite în istorie în chip etern. Pentru că fiecare regim politic schimbă din mers, potrivit axiomelor lui, noțiunea de drept și dreptate și pentru că ceea ce azi te apără, mâine te poate incrimina și ucide „la adăpostul legii”. Pentru că poliția poate să se transforme, de la un regim la altul, în „poliția pentru oameni cumsecade”. De aceea, individul care vrea cu orice preț să fie liber trebuie să obțină libertatea pe cont propriu, dincolo de istorie, de legi și de „dreptul constituțional”, el singur față în față cu Dumnezeu, cu conștiința lui morală, cu viața și cu moartea lui. Care este așadar garantul suprem al libertății noastre și, astfel, „taina finală a dreptului constituțional”? „Curajul fizic în fața morții”, răspunde Steinhardt. Dacă, potrivit vorbei lui Camus, „temeiul dictaturii e o fantasmă: frica”, atunci înfrângerea oricărei dictaturi echivalează cu subminarea acestei fantasme.” – Si acum despre frica – Valiza lui Nicolae Steinhardt (Gabriel Liiceanu)

Avem, deci, de apărat libertatea, iar asigurările calpe pe care le auzim nu trebuie să ne facă să credem că sunt suficiente.

Astăzi nu atât cu frica avem de luptat. Avem adversari cel puţin la fel de redutabili: lipsa de încredere şi speranţă, indolenţa, nepăsarea – toate demolatoare sau neconstructive.

Sperând că împreună vom găsi calea, m-am alăturat cu hotărâre şi speranţă demersului Alternativei Drepte încă din primele zile (ianuarie 2017).

Viorel Bianu, Bucuresti