Europa renunță momentan la “Green Deal”, românii, nu și nu!

În plin conflict ruso-ucrainean, în care subiectul dependenței energetice de gazul rusesc joacă un rol extrem de important pentru Europa, guvernul nostru iscusit insistă tembel cu “Green Deal”-ul (“Politica Verde”) în condițiile în care până și Germania a decis să renunțe, (temporar), la “proiect”.

Tot din seria „We go green!” aflăm că doar Complexul Energetic Oltenia primește 895 de milioane de euro pentru realizarea de parcuri fotovoltaice şi centrale pe gaze din Fondul de Modernizare, potrivit unui comunicat al companiei.

Deși UE a suspendat “Green Deal”-ul și a dat voie, din nou, cărbunelui să fie folosit pentru energie, ai noștri guvernanți, în loc să angajeze 600 de persoane în termocentrale (cum au declarat că o vor face), au aprobat, în schimb, 43,2 milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni, ajutorul de stat fiind deja avizat de Comisia Europeană!

România este un caz unic la nivelul Europei: a închis centrale, fără să aibă o soluție alternativă! Alte state, precum Polonia, și-au asumat renunțarea la cărbuni în 2049, în timp ce bravii noștri guvernanți vor să renunțe la cărbune în 2032.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost acuzat în repetate rânduri că sabotează termocentralele pentru a putea importa energie din afara țării. România urmează să importe gaz natural lichefiat tocmai din Israel, deși există în România rezerve suficiente de cărbune.

Europa poate reîncepe exploatarea de cărbune, România, nu. Poate, dar nu vrea!