Cu regret constatăm că în noul Guvern Florin Câțu (în condițiile în care nu se va retrage așa cum s-a mai întâmplat), propunerea de ministru al Educației este Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în guvernul plagiatorului Victor Ponta, fondator al Pro România, membru ALDE și apoi membru PNL, autorul OUG 94/2014 prin care amnistia toți plagiatorii care au obținut titluri academice.

Această numire a traseistului politic Sorin Cîmpeanu este un pas înapoi pentru sistemul educațional românesc și o continuare nocivă a politizării instituțiilor esențiale în dezvoltarea viitorului României.

România are nevoie de o reformă serioasă prin care tinerii să fie puși în centrul preocupărilor sistemului de învățământ, având în vedere nevoile, aspirațiile și specificul lor și al familiilor lor.

Alternativa Dreaptă crede că scopul educației generale trebuie să țină cont de nevoile și oportunitățile pieței muncii, dar și de vocația de a instrui cetățeni cu un grad sporit de cunoaștere și înțelegere a vieții.

Susținem descentralizarea sistemului de învățământ din România, care este supracentralizat, prin:

  • creșterea autonomiei unităților școlare;
  • mutarea competențelor de îndrumare și control de la Minister spre teritoriu (județ, regiune);
  • mutarea responsabilităților cu privire la rețeaua scolară de la Minister, prin inspectoratele școlare, la unitățile administrativ-teritoriale;
  • revenirea la finanțarea unităților școlare (inclusiv salarizarea cadrelor didactice) prin unitățile administrativ-teritoriale.

Prin această reformă a educației preconizăm contractarea serviciilor educaţionale pe baze contractual-concurenţiale şi concesionarea logisticii aferente proprietății publice, dar și delegarea atribuţiilor de reglementare, urmărire, control și măsuri de corecţie a abaterilor în sarcina statului.