O temă des discutată în trecut și recent adusă în discuția publică de către diferiți actori politici este și cea legată de reintroducerea stagiului militar obligatoriu. O temă sensibilă, utilizată populist sau complet nerealist.

Alternativa Dreaptă a declarat în trecut poziția ei legată de acest subiect. Reiterăm poziția AD:

Înzestrarea și dezvoltarea Armatei României reprezintă una dintre direcțiile programatice fundamentale ale Alternativei Drepte și unul dintre principiile doctrinare conservatoare;

Reducerea sensibilă a prezenței coercitive a statului în viața economică și socială a cetățeanului, concomitent cu creșterea sensibilă a implicării statului în siguranța cetățeanului stau la baza programului politic AD;

În ultimii ani, bugetul Apărării a crescut constant până la nivelul stabilit de Alianța Nord Atlantică, de 2% din PIB, România intrând astfel în clubul țărilor membre NATO care respectă exigențele contributive ale Alianței. Alternativa Dreaptă a susținut constant faptul că un buget de minimum 2,4% din PIB, consolidat de o voință politică autentic patriotică, ar fi unul care să susțină adecvat nevoile forțelor noastre armate profesioniste.

Acum, în acest context, propuneri de tipul reintroducerii serviciului militar obligatoriu nu doar că sunt nerealiste, dar sunt iresponsabile și tributare unei gândiri politice pe care o considerăm depășită: aceea că trebuie să ne apărăm patria cu arma în mână!

Sumele alocate unui astfel de program coercitiv, desprins din iluziile militare ale național-comunismului autohton, nu numai că nu vor contribui la creșterea și la îmbunătățirea înzestrării Armatei sau la profesionalizarea continuă a trupelor, ci vor afecta și bugetul dedicat militarilor profesioniști, denaturând excelenta poziție a țării în cadrul Alianței Nord Atlantice.

Alternativa Dreaptă afirmă că toate partidele autohtone au datoria să susțină dezvoltarea și înzestrarea Armatei României, o Armată de profesioniști, prin programe moderne, coerente, eficiente și sustenabile.

În condițiile în care nu vorbim de un război total, în care mobilizarea generală ar fi necesară, potențialele conflicte sau apărarea patriei se poate face cu forțe profesioniste, cu armament sofisticat, războaiele moderne ducându-se azi cu echipamente și tehnică militară de înaltă precizie (rachete, avioane invizibile, drone, sateliți, comunicații avansate, tehnici psihologice de manipulare și dezinformare, sisteme de calculatoare și deja arme cu puls (laser, electromagnetice, etc.).

Singurele soluții viabile ar fi:
1. Menținerea contingentului armatei profesioniste de la 70.000 de oameni;
2. Formarea unei rezerve de voluntari bine antrenați (timp de câteva săptămâni/an), cu un efectiv suplimentar de 30.000 de soldați, remunerați corespunzător sau prin oferirea anumitor deduceri fiscale;
3. Continuarea programului de înarmare, de perfecționare a tehnicii militare existente cu tehnologii avansate.

Orice alte propuneri sunt doar idei romanțate despre transformarea băieților în bărbați, retorică patriotică ieftină și vise despre o Românie puternică, înarmată cu nimic altceva decât brațele a mii de soldați neexperimentați.